Strategy as Practice: Hvorfor og hvordan virker det?
Føles strategi ofte som noget, der ikke helt flytter noget i praksis? Så er du ikke alene. Op mod 90% af alle strategiplaner fejler, fordi de ikke omsættes til handling. I videoen giver Maria Bak Skov en introduktion til Strategy-as-Practice – en tilgang, der sætter fokus på, hvordan strategi rent faktisk bliver til i hverdagen.
🎥 Vi følger naturligvis GDPR. For at se videoen bedes du acceptere alle cookies. Klik her.
Maria Bak Skov
Juni 2025
Hvorfor strategy as practice?
Forskning viser, at op mod 90% af alle strategiplaner fejler. Og hvis du også oplever, at dine strategier ikke får den ønskede effekt i praksis – at de falder til jorden og mislykkes på trods af gode intentioner og store visioner – så kan strategy as practice, som en tiltagende populær tilgang til strategi, muligvis være en løsning på dine udfordringer. For i en verden i evig forandring, har vi brug for en gentænkning af strategi, der i højere grad modsvarer de behov, en moderne organisation har i dag.
Fordi, nutidens usikre og komplekse omgivelser aktualiserer behovet for agilitet og strategier, der løbende justeres – og evnen til at tilpasse sig og reagere på nye muligheder og udfordringer er og bliver altså afgørende. Derfor så kræver succesfuld strategisk ledelse ofte en mere dynamisk og inkluderende proces, som adskiller sig fra de hierarkiske og statiske tilgange, der tidligere har domineret strategiarbejdet.
Kort fortalt, kan strategy as practice medvirke til, at vi får en
- Agil, responsiv og tilpasningsdygtig organisation
- At vi får engagerede og motiverede medarbejdere
- Og nogle effektive og dynamiske strategier, der er rustet til at håndtere kompleksitet og usikkerhed.
Og derigennem kan strategy as practice understøtte, at vores strategier kommer fra papir til praksis, og at vi skaber fælles retning, samtænkning og videreudvikling på tværs. Ikke blot som noget, vi har og formelt melder ud, men noget nærværende, der leves og forhandles i organisationen mellem dens interessenter.
Hvad er strategy as practice (SAP)?
Her er en helt kort beskrivelse af, hvad strategy as practice er:
Det er en gentænkning af strategi, der fokuserer på de konkrete handlinger og interaktioner – altså hverdagens ofte komplekse og usystematiske processer – som er med til at forme strategiske beslutninger og som på mange måder er afgørende for, hvordan en strategi implementeres.
Strategi betragtes ofte som noget, der skabes af topledelsen og derefter kommunikeres ned gennem organisationen. Og sådan en top-down tilgang til strategi kan være effektiv i nogle sammenhænge, mens den kan være utilstrækkelig i andre.
Så i modsætning til de traditionelle strategiperspektiver, der ofte koncentrerer sig om de formelle planlægningsprocesser, topstyrede beslutningsprocesser og langsigtede mål, – og hvor det ofte er sådan, at strategierne stjæler al opmærksomheden, mens eksekveringen bliver tilfældig og ustruktureret – så fokuserer strategy as practice på, hvordan strategi udføres i praksis. Og i stedet for at anskue strategi som en lineær, initieret proces – en statisk sandhed, der implementeres oppefra og ned – ses strategi som en kontinuerlig, samskabende proces. Strategi bliver noget vi gør – ikke kun noget vi har.
Hvordan arbejder vi med strategi som praksis?
Strategy as practice giver os nogle værktøjer til at gøre vores strategier mere agile, meningsfulde og integrerede i medarbejdernes hverdag – og derigennem sikre en mere succesfuld strategiproces. De her værktøjer tager afsæt i, at en succesfuld strategiproces ikke kun handler om at skabe en veldefineret strategi, men også om at skabe en praksis, hvor strategien kan udfolde sig gennem konkrete handlinger, interaktioner og beslutninger.
En måde at arbejde med strategi som praksis er at involvere et bredt spektrum af perspektiver i strategisk udvikling – dvs. at decentralisere og integrere det strategiske arbejde i nogle daglige interaktioner. Når strategi ikke kun er et ledelsesansvar, men en praksis, der udføres på tværs af organisationens hierarkier, er det nødvendigt at integrere input, viden og erfaringer fra forskellige funktioner, niveauer og aktører. Det betyder, at ledere og medarbejdere på alle niveauer i organisationen bør være engagerede i strategisk tænkning og ikke alene implementere strategier ’fra oven’.
En anden måde at arbejde med strategi som praksis er at skabe mening med strategien. Strategi er en dynamisk størrelse, der først rigtig bliver til i medarbejdernes fortolkningsproces. Vi må derfor ikke overse, at enhver strategi skal fortolkes af dem, der skal være med til at føre den ud i livet. Der er derfor ofte en stor opgave i at få alle i organisationen til at forstå, relatere sig til og engagere sig i strategien. I stedet for blot at fokusere på, hvad organisationen skal gøre, handler det om at skabe en fælles forståelse for, hvorfor beslutningerne træffes, og hvordan de hænger sammen med organisationens overordnede mål og værdier.
Hvordan udfører vi strategy as practice i praksis?
At invitere til samarbejde – er en måde at arbejde med strategi som praksis. I SAP-tilgangen er strategien et produkt af den kollektive viden og handling – noget, der skabes gennem fælles handlinger og interaktioner. Det er derfor centralt, at vi skaber rum for samarbejde, hvor medarbejdere, ledere og andre aktører kan dele deres perspektiver.
Så kan vi også arbejde med at håndtere sociale dynamikker. For strategi er ikke kun et produkt af rationelle beslutninger, men også af de sociale dynamikker, der udspiller sig i vores organisation. De beslutninger, der træffes, er påvirket af magtforhold, det politiske spil og de relationer, der eksisterer mellem aktørerne. Så for at kunne forstå og navigere i strategiarbejdet er det vigtigt at forstå og håndtere de her dynamikker.
Endelig kan vi arbejde med strategi som praksis ved at integrere læring i strategiarbejdet – at skabe rammerne for løbende refleksion. Det er afgørende, at vi er i stand til at lære af de erfaringer, vi gør os undervejs. Succesfuld eksekvering kræver, at vi løbende stopper op og taler om, hvordan vi lykkes med det, vi har sat os for. Vi skal være kritiske i forhold til retningen – men også forudsætningerne for at lykkes med retningen.
Del artikel
Vil du kontaktes