Hvordan styrker vi samfundets fundament af tillid? | Stefan Brendstrup
Tillid udgør et helt afgørende, men ofte usynligt fundament for et velfungerende samfund. Tillid gør det lettere at samarbejde, finde løsninger på komplekse problemer og skabe et bedre sted at være – både for den enkelte og for fællesskabet.
🎥 Vi følger naturligvis GDPR. For at se videoen bedes du acceptere alle cookies. Klik her.
Stefan Brendstrup
April 2025
Hvorfor er tillid vigtig for samfundet?
Tillid udgør et helt afgørende, men ofte usynligt fundament for et velfungerende samfund. Tillid gør det lettere at samarbejde, finde løsninger på komplekse problemer og skabe et bedre sted at være – både for den enkelte og for fællesskabet.
I Pluss oplever vi ofte, hvordan tillid er nøglen til at skabe resultater – både i arbejdet med vores kunder og i de samfundsprojekter, vi bidrager til.
Den mest kendte effekt af høj tillid er, at det sænker transaktionsomkostninger. Når vi stoler på hinanden, behøver vi færre kontrolsystemer. Det gør det nemmere og billigere at drive virksomheder, institutioner og samfund. Det gør os mere produktive end mange tilsvarende lande.
En anden, mindre omtalt effekt er, at tillid gør det muligt at finde løsninger på de store, komplekse samfundsudfordringer. Udfordringer, hvor ingen enkelt årsag forklarer problemet, og hvor ingen aktør kan løse det alene. Det kræver samarbejde på tværs – og det kræver tillid. Den effekt overses ofte.
Endelig må vi ikke glemme, at samfund med høj tillid ganske enkelt er bedre steder at leve. Når vi bliver mødt med tillid, føler vi os tryggere og mere anerkendte. Det styrker livskvaliteten og skaber grobund for, at mennesker og organisationer trives.
Men tillid er ikke en selvfølge. Den skal næres og vedligeholdes – både i samfundet generelt og i samarbejdet mellem mennesker og organisationer. I næste video ser vi på, hvordan det står til med tilliden i Danmark.
Hvordan står det til med tilliden i Danmark?
Danmark har et højt niveau af tillid. Det er godt, og det skal vi være glade for. Men vi må ikke tage den for givet. Tillid skal næres og vedligeholdes.
Den seneste måling viser desværre, at tilliden er under pres. Og når det sker, bliver det sværere at finde løsninger på de udfordringer, vi står over for.
Det er særligt tilliden til, at politikerne træffer virksomme beslutninger, der falder. Mange oplever, at beslutninger ikke fører til konkrete resultater. Det svækker tilliden til det politiske system. Og vi ser i flere lande, hvad det kan føre til.
Når tilliden svækkes, bliver samarbejde sværere. Kontrol og dokumentation vokser, og vi bruger tid på aktiviteter, der ikke skaber reel værdi. Det fører til lavere produktivitet, højere omkostninger og færre innovative løsninger – både i det offentlige og i erhvervslivet.
I Pluss ser vi, hvordan tillid kan være afgørende for, om indsatser lykkes. Vi er ofte med i processer, hvor aktører med forskellige opgaver og perspektiver skal finde fælles løsninger. Når de stoler på hinandens intentioner og kompetencer, kan de bruge energien på resultater i stedet for at overvåge hinanden.
Så hvordan vender vi udviklingen? Og hvordan skaber vi rammer, der understøtter tillid i samfundet?
Hvordan kan vi vende udviklingen?
Selvom tilliden er under pres, kan vi godt vende udviklingen. Men det kræver, at vi forstår, hvad der styrker tillid – og hvad der svækker den.
I Pluss arbejder vi med at skabe forudsætninger for samarbejde på tværs af sektorer, så vi sammen kan nå de mål, samfundet har brug for.
Hvad svækker tilliden?
Tillid har mange dimensioner, men i forhold til den politiske tillid ser vi tre ting, der svækker den:
- Symbolhandlinger. Når politikere handler primært for at sende signaler, og ikke for at skabe reelle forbedringer. Fx når fokus er på at placere ansvar fremfor at løse problemer.
- Uvirksomme beslutninger. Beslutninger der ikke matcher udfordringernes karakter, eller hvor ingen oplever, at der sker forandring. Et eksempel er beslutningen om at starte ammunitionsproduktion i Nordjylland. To år senere er intet sket, og tilliden lider under den manglende fremdrift.
- Dokumentation og kontrol. Når systemet møder os med mistillid, reagerer vi med tilpasning i stedet for engagement. Vi begynder at agere taktisk i stedet for tillidsfuldt.
Hvad styrker tilliden?
Først og fremmest: Tillid nærer tillid. Derfor må vi stoppe de handlinger, der underminerer den.
Men vi skal også skabe rammer, der understøtter tillid. Det er netop det, vi i Pluss arbejder med. Vi ser, hvordan tillid vokser, når vores kunder oplever, at vi forstår deres intentioner og samtidig hjælper dem med at realisere dem kritisk og konstruktivt.
Men vores ambition rækker længere end vores egne relationer. Vi vil hjælpe vores kunder med at skabe tillid omkring sig. Derfor:
- Evaluerer vi med fokus på læring frem for kontrol.
- Tilrettelægger vi strategiforløb, der skaber tillid til retning og mål.
- Udvikler vi organisationer, så de kan skabe fremdrift og tillid.
Tillid opstår, når mennesker og organisationer oplever gennemsigtighed, retfærdighed og konsekvens. Hvor vi kan stole på hinandens intentioner og kompetencer, opstår samarbejde – i hverdagen og i de store samfundsprojekter.
Hvad undergraver tilliden?
Tilliden svækkes, når vi oplever uforudsigelighed, manglende ansvar og overdreven kontrol. Når mennesker ikke føler sig hørt, og regler ændres uden forklaring, mister vi troen på systemet.
Derfor handler det om at finde balancen: Vi skal turde stole på hinandens intentioner – og samtidig tage ansvar.
Overdreven kontrol skaber mistillid, mens balanceret ansvar styrker samarbejdet.
Kontakt Direktør i Pluss, Stefan Brendstrup:
📞 +45 2283 2024
Del artikel
Vil du kontaktes