Project Description
Pluss er lige i hælene på den grønne omstilling
Vi har brug for at omstille vores samfund, så det bliver miljømæssigt bæredygtigt. Derfor igangsættes et stort antal indsatser, der på alle tænkelige måder skal bidrage til omstillingen. Men hvordan virker de, hvad lærer vi af dem, og er vi på rette vej? De spørgsmål driver os i Pluss.
Stefan Brendstrup
18. maj 2022
Den grønne omstilling er en kæmpe udfordring, der tvinger alle til at se på sig selv med nye øjne. Er mine personlige vaner og forbrugsmønstre forsvarlige? Driver vi vores virksomheder på en bæredygtig måde? Rummer den grønne omstilling nye forretningsmæssige muligheder? Får vi alle i samfundet med? Står regulering, der er udformet med andre hensyn for øje, i vejen for omstillingen? Derfor igangsættes der et stort antal indsatser, der på forskellige måder og områder skal bidrage til omstillingen.
Men hvordan virker de mange tiltag? Fører de til den ønskede omstilling? Hvad motiverer deltagerne? Opstår der uforudsete bump på vejen? Spørgsmålene hober sig hurtigt op. Mange vælger derfor at koble os på deres projekter, hvor vi bidrager med vores viden og erfaring om evaluering til at finde svar på nogle af de mange spørgsmål.
En fjerdedel af vores evalueringsopgaver har fokus på den grønne omstilling
Aktuelt har 25 af de flere end 100 projekter, vi er tilknyttet som evaluatorer, et klart fokus på forskellige aspekter af den grønne omstilling. Fra opbygning af viden om energilagring, over programmer der omstiller virksomheders forretningsmodeller til cirkularitet, til indsatser der gør FGU elever til en ressource, eller festivaler der fungerer som test-facilitet for nye grønne produkter eller vil inspirere deltagerne til at komme fra de grønne holdninger til konkret handling.
I Ready2Loop, der gennemføres af DTU, følger vi eksempelvis, hvordan virksomheder via et spørgeskema får udarbejdet en profil, der bl.a. viser, hvor de navnlig har nogle udviklingsområder, som de efterfølgende kan få hjælp til at arbejde med. Det er et projekt, der tager den udfordring op, at mange virksomheder gerne vil blive mere cirkulære og grønne, men kan have svært ved at finde ud af, hvor de skal starte. Men vil denne målgruppe, gøre brug af modellen, og kommer det faktisk til at føre til efterfølgende handling?
Mange frygter at den grønne omstilling bliver en lukket fest, for de, der i forvejen har mange ressourcer, kan overskue mulighederne, kan omstille sig osv., mens en gruppe af medborgere risikerer at blive hægtet af omstillingen og måske blive modstandere af den. De gule veste i Frankrig kan tjene som en lille illustration af dette scenarie. Projektet Grøn FGU, der gennemføres af organisationen Vedvarende Energi, afprøver nye veje at få eleverne på FGU til at interessere sig mere for den grønne omstilling og gøre dem til ressourcer for lokale virksomheder. Vi følger op på, hvordan det kommer til at fungere.
Roskilde Festivalen er ikke blot en gigantisk musikevent. Det er også en mulighed for virksomheder med nye, cirkulære produkter og ydelser til at få testet dem på en virkelig stor test-gruppe. Festivalen har derfor startet Det cirkulære laboratorium – et test-site, der stilles til rådighed for ambitiøse, grønne virksomheder. Hvad får virksomhederne ud af det, og får det betydning for festivaldeltagerne når de møder og prøver nye løsninger? Det vil vi over de næste fem år blive klogere på.
Vores position forpligter – vores viden skal komme alle til gavn
I Pluss er vi i en unik position til at blive klogere på den grønne omstilling, og hvordan den fungerer i praksis. Vi glæder os derfor til i samarbejde med vores kunder og samarbejdspartnere at skabe nye indsigter, der kan komme bevillingsgivere, projektudviklere, projektledere m.fl. til gavn. Ikke kun i det enkelte projekt, men også på tværs af projekter, hvor vores position forpligter os at skabe og formidle viden, erfaring, indsigt og refleksioner. Det er vores bidrag til den grønne omstilling.
Vi arbejder med at formidle vores viden i forskellige formater såsom her på siden, på vores evalueringsblog, på LinkedIn, til videnssaloner og lignende. Vi vil løbende annoncere her på siden og på LinkedIn, når vores konsulenter deltager til åbne events, hvor de deler ud af deres viden.
Vil du vide mere
Stefan Brendstrup
Managing partner
+45 22 83 20 24